چراویروس کرونا نسبت به بیماری اپیدمیک قبلی تهدید بزرگتری برای اقتصاد جهان است؟

درسال 2003 ویروس سارس نزدیک به 8 هزار نفر را آلوده کرد و نزدیک به 77 نفر را به کام مرگ برد؛

واکنون ویروس کرونا باگسترش ترس بدون درمان درحال افزایش است.

ویروس کرونا  احتمالا گام مهمی  درجهت بزرگتر کردن اقتصاد چین بر خواهد داشت؛ درسال 2003 حجم معاملات امریکا و چین نزدیک به 1.6 تریلیون دلار و امروز نزدیک به 16تریلیون دلار برآورد شده.

تحمیل هزینه به اقتصاد آمریکا رخداد اول

درهم تنیدگی روابط اقتصادی بین این دوکشور که به وسیله شرکت ها توریستی از قبیل لاس وگاس تراول کراپ، مروت و شرکت های غذایی استارباکس که 4100 شعبه درچین دارد؛ شرکت های آمریکایی که تولیدات آنها وابسته به دستمزد پایین گارگران چینی است حال همگی باهمه گیری ویروس کرونا دیگر عملا از چرخه تولید ناخالص آمریکا خارج شده اند و دستمزد گارگران و بیمه بیکاری که باید توسط آمریکا پرداخت شود باقی مانده.

تضعیف صنعت توریسم آمریکا رخداد دوم

کاهش درآمد توریسم آمریکا که تعداد مسافران از سال 2003 از157 هزار نفر تاسال 2018 طبق ارزیابی سازمان توریست و مسافرت آمریکا قبل از همه گیری کرونا 2.8 میلیون نفررسیده بوده، هرمسافر چینی 762 دلار و هرمسافر غیر چینی 486 دلار برای این کشور ارز آوری داشته، که عمده مسافرانی که بلیط  وهتل های خود را در اقامتگاهی شنی رزرو میکردند از کشورهای چین و تایوان بوده اند که طبق آمار سایت علی بابا همگی لغو شده اند.

طبق آمار بانک جهانی فقط  میزان واردات آمریکا از چین 2.5 تریلیون دلار برآورد شده که محصولات واردتی درنگاهی اجمالی از قبیل :

1-ماشین آلات برقی 152 بیلیون دلار

2-ماشین آلات 117 بیلیون دلار

3-مبلمان ولوازم خواب 35بیلیون دلار

4-تجهیزات ورزشی واسباب بازی 27بیلیون دلار

5-محصولات پلاستیکی 18 بیلیون دلار

برآورد شده.

از بین رفتن اقتصاد نفتی آمریکا رخداد سوم

چین برای تولید این دسته محصولات به عنصرکلیدی به نام نفت نیاز دارد که، از طرفی دیگر بین بزرگترین تولید کنندگان نفت از جمله روسیه وعربستان بر سر تولید بیشتر رقابت تنگاتنگی درگرفته که ارزش هر بشکه نفت را به زیر50دلار رسانده.

در حالی که عربستان و دیگر تولیدکنندگان بزرگ عضو اوپک به همراه روسیه برای برنامه ریزی کاهش تولید نفت در وین گرد هم جمع شده بودند تا مانع از افت قیمت نفت به دلیل شیوع ویروس کرونا و کاهش تقاضای جهانی شوند، قیمت نفت در بالای 50 دلار در هر بشکه قرار داشت. اما زمانی که مسکو تصمیم گرفت زیر ائتلاف سه ساله خود با اوپک و عربستان بر سر کاهش تولید بزند و از تایید کاهش تولید پیشنهادی ریاض سر باز زد، قیمت جهانی نفت به شدت سقوط کرد. عربستان هم با کاهش قیمت نفت خود و اعلام عرضه مقادیر بالایی نفت به بازارهای جهانی اقدام روسیه را تلافی کرد،پایگاه خبری تحلیلی فرارو در گزارشی آورده است: البته برخی بر این باور هستند که عربستان علاوه بر انتقام گیری از روسیه، دنبال مقابله با نفت شل آمریکا از طریق کاهش قیمت هاست. گفتنی است که در صورت کاهش قیمت نفت، تولید نفت شل آمریکا صرفه اقتصادی ندارد.

آیاچین به دنبال بالا بردن ارزش یوان  درمقابل دلار است، یاموضوع جنبه دیگری دارد ؟جواب خیر وبلعکس به دنبال کاهش ارزش یوان است که درادامه به آن می پردازیم

کارشناسان معتقدند در روابط تجاری بین کشورهایی که دارای ثبات اقتصادی و پول با ارزش و با ثبات هستند، مثل آمریکا و چین، کاهش ارزش پول هر کشور در مقابل کشور دیگر بر کاهش و افزایش قیمت کالاهای صادراتی تاثیر می گذارد.

در مورد آمریکا و چین به عنوان مثال، کاهش ارزش یوان در مقابل دلار موجب جذابیت بیشتر واردات از چین خواهد شد، در واقع موجب ارزانتر شدن کالاهای چینی در آمریکا خواهد شد که برای اقتصاد آمریکا می تواند خطرناک و موجب عدم صرفه تولید برخی کالاها در این کشور یا واردات از سایر کشورها شود.

مقام‌های اقتصادی آمریکا می گویند تضعیف ارزش یوان در برابر دلار باعث ارزان شدن بیشتر کالاهای تولیدی این کشور در بازار جهانی می‌شود و چین از این ابزار به عنوان سلاحی در جنگ تجاری موجود میان دو کشور استفاده ‌می کند.

در واقع نگرانی آمریکا اینجا است که چین با کاهش ارزش یوان به دنبال افزایش قدرت رقابتی تجارتی خود در برابر شرکای تجاری است. در این راستا کاهش ارزش یوان باعث خواهد شد تا تولید کنندگان چینی بتوانند کالاهای ارزانتری تولید و صادر کنندگان هم آن را ارزانتر صادر کنند و این شرایط توان رقابت را از دیگر کشورها در بازار بین المللی می گیرد هر چقدر ارزش یوان ضعیف شود و به قول آمریکا دولت چین این کار را عمدا انجام دهد به همان نسبت توان بازرگانان چینی در عرصه تجارت بین المللی بالاتر خواهد رفت.

نتیجه گیری کلی مقاله : باافزایش توان تولید ارزان چین درمقابل آمریکا واز بین رفتن اهرم های قدرتمند اقتصادی آمریکا که بخشی از آن به صورت ناخواسته به وسیله بیماری کرونا اتفاق افتاده و بخش دیگر آن باتولید بی رویه نفت عربستان و روسیه ادغام شده، نتیجه ای به جز محوریت قراردادن چین و درحاشیه قرار گرفتن اقتصاد آمریکا دربر نخواهد داشت.


مشخصات

آخرین جستجو ها